21Classes multi-user blogging application for the classroom

21Publish, who provide software to allow groups to create their own shared blog platforms, has announced 21Classes, a multi-user blogging application specifically designed for creating classroom blog portals.

Hosted on 21Publish servers, teachers can set up a private blog platform for their students, with features including a class homepage to communicate with students, and independent but interconnected blog accounts.

As you’d expect from any good blogging software, students have the ability to upload images and video, make selected posts private, and set up templates.

A central console gives the teacher full control over students’ accounts, including the ability to review and edit content.

This isn’t the only solution aimed at connecting students and teachers together using blogging to enhance learning, as Lorelle discussed in her article the future of education is in the blogs.

Anything that boosts learning in a way that students can easily connect with has got to be a good thing.

Trackbacks

  1. […] Nem elég, hogy az ember elkezd – már nyilvánosan is – papolni bizonyos dolgokról, hirtelen rengeteg ilyen témával illetve kezdeményezéssel találkozik. A Blogrollban szót ejtettünk a kurzusblogok létjogosultságáról és jövőjéről, és példaként két hazai példát hoztunk (mert többről nagyon nem is tudunk…): az Információs társadalom című szegedi és a PPKE kommunikáció szakos hallgatói blogját. A napokban pedig a Blog Heraldon olvastam, hogy elindult a 21classes.com, amely a 21Publish eredeti ötletének specializált változata oktatási blogfelületre. Az egész lényege, hogy két részre osztja a blogrendszert: az oktató fogja össze, és övé a fő felület (plusz adminisztrációs jogosultságok); a hallgatók nem ugyanazon helyre publikálnak, hanem saját felületet kapnak, melynek bejegyzéseiről a főoldalra érkezők is olvashatnak. Nem arról van tehát szó, hogy ugyanazon blogfelületbe publikál mindenki, hanem amolyan “multi-user” platformot kap a kurzus, ahol a hallgatók egymástól függetlenül alakíthatják saját kis területüket, amelyek persze kommunikálhatnak is egymással. Ami fontos: az egyén alakítja saját arculatát és témakörét, ám ezt mindvégig a kurzus kis platformján teszi. […]